-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-

Mat

Indisk:
Pakora
Aloo Ghobi
Dum Aloo (fylte)
Thali
Thali er en typisk indisk lunsj, oppkalt etter tallerkenen den blir servert på.
Ofte er det et stort metallfat med små metallskåler (katori) til de forskjellige
rettene. Det er et perfekt balansert måltid og man får muligheten til å smake
på mange forskjellige retter. Vi liker å smake de forskjellige typene Thali rundt
om i India. I nord får man gode naan eller chapati (brød) til, mens i sør er det
hauger med ris og frisk kokos, på kysten også fisk, gjerne servert på et bananblad.
Ulike typer sauser, chutneys og pickle, og papadam er et must, nesten overalt.



Her er vi på en luksusutgave av en thalirestaurant, 
Rajdhani i Mumbai.



På ekte Thali-restauranter er det spis-så-mye-du-vil,
de er ivrige med påfyll så vær tydelig med tegnene for "nok" og "mer":
hold hånden over det du ikke vil ha mer av, og pek på det du ønsker påfyll av.
Men det er som oftest mer en nok mat på første servering...


Goamat
Sjømat, kokosmelk, ris og mye krydder er hovedingrediensene i Goa mat. Svin og kylling er det mest vanlige i kjøttretter fra Goa. Eksempel på Goa retter:


  • Fish curry and rice - basismat for mange i Goa.
  • Goan sausage - sterke, soltørka og røykte svinepølser.
  • Sorpotel - laget av svin, lever, hjerte og nyre, kokt i en tykk og sterk krydret saus, smaksatt med Feni.
  • Xacuti - kylling i kokosmleksaus.
  • Cafrial - kjøttet, kylling er vanligst, er marinert i en saus av chili, hvitløk og ingefær, deretter tørr-stekes det. Resultatet er en ganske tørr, men krydret og god rett.



Se blogginnlegget om julemiddagen vi hadde i Goa jul 2008