-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-

Vipassana meditasjon

Da har vi prøvd det...
Vipassana meditasjon er ganske ekstremt.

Timeplanen for dagenene såg slik ut:

4:00 am
Morning wake-up bell
4:30-6:30 am
Meditate in the hall
6:30-8:00 am
Breakfast break
8:00-9:00 am
Group meditation in the hall
9:00-11:00 am
Meditate in the hall
11:00-12:00 noon
Lunch break
12noon-1:00 pm
Rest and interviews with the teacher
1:00-2:30 pm
Meditate in the hall
2:30-3:30 pm
Group meditation in the hall
3:30-5:00 pm
Meditate in the hall
5:00-6:00 pm
Tea break
6:00-7:00 pm
Group meditation in the hall
7:00-8:15 pm
Teacher's Discourse in the hall
8:15-9:00 pm
Group meditation in the hall
9:00-9:30 pm
Question time in the hall
9:30 pm
Retire to your own room--Lights out

Vi måtte ellers holde oss til disse reglene:
  1. to abstain from killing any being, (også mygg og edderkopper...)
  2. to abstain from stealing.
  3. to abstain from all sexual activity.
  4. to abstain from telling lies.
  5. to abstain from all intoxicants.
Vi måtte også overholde "noble silence", det vil si å ikke snakke eller kommunisere på annet vis med hverandre. Menn og kvinner bodde på ulike rom, men var i samme rom under meditasjonen.

Det med pratingen og ikke sise middag var egentlig ikke noe stort problem. Å ikke snakke var faktisk litt godt de første dagene, det som var verst var å se hverandre ha det vondt under meditasjonstundene. Vi satt på gulvet, på pute, på indisk vis. (Vi skulle først fokusere på vanlig, naturlig pust, så skulle vi fokusere på kroppslige følelser som prikking/pulsering/varme/kulde osv. Først rundt nesen, etter hvert scanne hele kroppen fra topp til tå. Vi skulle ikke navngi eller bedømme om det var gode eller vonde følelser...) Etter ca. 5-10 min. begynner beina å sovne, man skal da ikke bry seg om det, etter 20 min. begynner det å gjøre vondt i beina og i ryggen, man skal da ikke bry seg om det og bare sitte videre uten å lee seg, etter 30 min. begynner det å gjøre skikkelig vondt! Man skal sitte slik i 1 time. Man skal fortsatt bare beholde roen og sitte helt i ro. Morten fikk til meditasjonen slik at smertene ikke gjorde så mye, og klarte å sitte slik en hel time! Han fikk også av og til en euforisk flyt under meditasjonen, og valgte en gang å sitte lengre når timen var gått. Men jeg (Torunn) måtte gi meg etter 30 min hver gang. Poenget er at man ikke skal reagere på hverken de gode eller de vonde følelsene. Man skal da etter hvert få løst opp automatiske reaksjoner på positive/negative ting som man opplever i hverdagen. Men herlighet så mye vondt man må påføre seg selv før det eventuelt går. Vi trenger vel ikke ta smertene på forskudd, får ta det når det kommer, synes vi. Men Morten mener nå han er bedre rustet i tilfelle han skal bli torturert en gang... huff!

Vi ga oss om kvelden på dag 7, da Morten klarte å kommunisere over til meg at nå var det nok. Jeg var helt enig, så vi sa fra at vi ville ut. Det utslagsgivende var vel at vi hadde hørt på forhånd at metoden er ikke-sekterisk, basert på viten, ikke dogmer, men etter hvert gikk det opp for oss at dette ikke var helt riktig. De prøvde å overtale oss til å bli, men vi hadde bestemt oss. Vi kan klare å ha noen nedturer, så lenge vi kan få nyte oppturene. Men det er helt klart mange som får hjelp gjennom Vipassana meditasjon. Men for oss var det godt å komme ut, frihetsfølelse! Vi dro rett på et resort og hadde en god buffetmiddag. He-he.

Nå nyter vi livet her i Pokhara. Vi planlegger å ta noen korte turer, på motorsykkel og til fots, i området rundt her de neste par ukene. Her er god mat, flott natur og temperaturen ligger på mellom 12 (tidlig morgen) og 25 grader (midt på dagen).

Vil du vite mer om Pokhara, se her:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pokhara

her:
http://www.nepalhomepage.com/travel/places/hilly/pokhara.html

og her:
http://www.pokharaphotogallery.com/

og her er en grundig gjennomgang og kritikk av Vipassana:
http://harmanjit.googlepages.com/vipassana-critique.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar