-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-

Ahmedabad

Ville bare berolige alle, som har hørt om jordskjelvet i India, at vi har det helt fint! Sentrum for skjelvet var i Gujarat. Vi oppholdt oss da i naboområdet Rajasthan, så vi kjente skjelvet godt. Vi var faktisk i gang med å pakke sekkene våre, for så å reise sørover til Gujarat, da ristingen startet. Hele rommet vårt beveget seg! Vi så ut på gangen, der var folk på vei ned trappene og ut på gaten. Vi fulgte etter. Det varte i ca 4-5 sekund.

Nå er vi faktisk i Ahmedabad. (Tok nattbuss kvelden etter skjelvet) Her har skjelvet medført store skader. Over hundre bygninger rast sammen , og tusenvis av mennesker er døde. Nesten alle butikker (og internett cafeer) i byen er stengt p.g.a. skjelvet.

I kveld reiser vi videre med nattog til Diu. Mange av togene ut fra Ahmedabad er kansellerte, men vårt skal heldigvis gå. Det skal blir godt å komme til strendene på Diu, slappe av og få dette litt på avstand. Det er forresten veldig varmt her; ca. 70 grader, og vi skal enda lengre sør... Herlig!

Torunn & Morten

Jaisalmer

Nå er vi i Jaisalmer, en herlig liten by i Thar-ørkenen helt vest i India. Byen er som tatt ut av 1001 natt eller Ali Baba og de 40 røverne eller noe sånt. Her er mange trange gater med butikker som har alt mulig håndarbeid, spesielt tepper og smykker er spesialiteten her i Rajasthan. Over byen, på en liten ås ligger et fort som ble bygget på 1100-tallet. Det er bygget i gul sandstein og ser helt magisk ut i solnedgangen. Derfor har Jaisalmer fått navnet "The Golden City".


Utsikt fra takterrassen på Hotel Renuka


Jaisalmer Fort
Utsikt over Jaisalmer fra fortet

Det bor folk inne i fortet, her ei søt jente foran huset sitt

Vi kom til Jaisalmer med nattbuss fra Pushkar. Deluxe push-back-bus. Det skulle desverre vise seg at de eneste setene som lot seg "pushe back" var de foran oss. Ikke våre. Selve bussturen var et sant helvete. Men den tok bare 10 timer, så det gikk greit (sånn noen lunde i hver fall).

I går kom vi tilbake fra en tredagers kamelsafari i ørkenen. Men på turen var også et amerikansk par, en fyr fra Canada og fem indiske kamelførere. Det var skikkelig fint å sove under stjernene ute i ørkenen men det var også fint å komme tilbake til en seng. Kameler er ikke verdens mest komfortable fremkomstmiddel...Klare for Kamelsafari


Kameler er snåle dyr


Vi stoppet ved et vannhull i utkanten av en ørkenlandsby
Det var veldig kaldt om natten ute i ørkenen, under åpen himmel.
Sovepose og mange pledd, + ullsjal rundt hodet måtte til...I morgen reiser vi videre mot Diu. Der skal det være fete strender og mye varmere, så det gleder vi oss til. Det er for så vidt varmt her også, men kjlig om kvelden. Vi regner med å bruke ca 22 timer helt til Diu, men vi stopper en dag i Ahmedabad på veien. Vi hadde tenkt å ta tog, men det var fullt noen dager fremover. Så nå står det mellom de superduperukomfortable bussene eller vi kan sitte på med noen som tar taxi l Goa. uansett får vi nok et møte med den herlige indiske trafikken.

hils alle

torunn og morten

Pushkar


Nå har vi vært her i Pushkar i fire dager, og det er helt konge. Nesten ingen trafikk, selgerne er mye mindre aggressive og alt er helt laid-back og chill. Byen har bare 14.000 innbyggere, men hele 200 templer. som dere sikkert forstår så er Pushkar en av de helligste byene i India (men det er faktisk mange av dem). Pushkar er faktisk så til de grader hellig at det er forbudt med alkohol, kjøtt, fisk og til og med egg, Torunn fikk likevel omelett til frukost i morges - uten egg!
Torunn fikk henna på begge "henna"...Hennamassen stivner og smuldrer bort,
den røde hennafargen under holdt i ca 1 uke.

Her i Rajastan er det mye varmere enn lenger nord, og vi vil tippe ca 20-25 grader på dagen, og bra kjølig på kvelden. Etter alt maset i storbyene Delhi, Agra og Jaipur lever vi liver her!Dagene går me på soltaket på hotellet og i de rolige gatene med fortausrestauranter. Selvfølgelig nokså shabby steder, men maten og drikken er god.

Takterrassen på Kanhaia Hotel

Vi har på en måte gitt litt opp å være veldig forsiktig med

mat og sånt. Vi spiser det meste, og har ikke hatt noen problemer. Hittil.

I morgen kveld tar vi nattbuss til Jaisalmer. Den byen skal vissnok også være fet, så vi gleder oss.

helsing

morten og torunn

Agra

Ja, nå har vært i Agra i tre dager, og det har vært herlig å komme seg bort fra maset i Delhi. Vi hadde på forhånd sett oss ut et hotell her i byen, men da vi kom ble vi umiddelbart fisket opp av reisebyrået som arrangerte bussturen hit. De ville vise oss et annet hotel først "if you don´t like it, we will take you to your hotel - if you like, you stay". Og vi likte det veldig bra. Stedet (gjestehus/hotell) har hage og ligger skjermet fra trafikk og mas.

Apropos trafikk - Trafikken her nede er et kapittel for seg selv.. I prinsippet er det venstrekjøring, men slik det fungerer så kjører alle midt i veien (det er færre hull der), og den som er minst bøyer av. Alle prøver til enhver tid å kjøre forbi alle andre, og det er egentlig ikke så nøye hvilken side man kjører forbi på. Noen steder (i byene) er det merkede veibaner, men om det er kun 2 felt, står det gjerne 3 eller 4 kjøretøy i bredden. Prinsippet er at hvis det er plass til meg - ja, så kjører jeg der.

I går var vi til en "forlatt by" utenfor Agra som heter Fatehpur Sikri. Det tar ca. en time å kjøre, og på veien dertil så vi fem lastebiler som hadde kjørt utfor veien. Vi er nokså glad for at vi snart skal over til tog. Uansett - Fatehpur Sikri var veldig fet - byen så ut som om den hadde lagt urørt i over 100 år. Der var det et enormt palass som ble bygget på 1500-tallet.

Her i Agra var vi i dag og så Agra Fort og Taj Mahal. Må si at inderne virkelig vet hvordan de skal lage storslåtte bygninger. Agra Fort var omtrent på størrelse med Sogndal sentrum, og hele greien er omgitt med en dobbel mur, omtrent 20 meter høy. Taj Mahal har vi sett på bilder mange ganger, men det var likevel fullstendig overveldende å komme dit. Det må absolutt være en av verdens vakreste bygninger.


Taj Mahal ble bygd i årene 1632-1653 som mausoleum for Mughal
keiser Shah Jahans tredje kone, Mumtaz.

En helt genialt ting med dette landet er at de har Barber Shops overalt, og det var virkelig fett. For 90 Rupee (ca 16 kr) fikk jeg (Morten) full barbering av hode og ansikt + hodemassasje.

Vi har forresten kjøpt oss skreddersydde indiske klær. Kurta & Pachamba/pajama (skjorte og bukse) til Morten og Punjabi (Bukse, kjole, skjerf) til Torunn. I silke, naturligvis. Det blir nok veldig bra å ha når vi kommer til varmere strøk. For her er det ennå ikke de store sommertemperaturene -fint om dagen, men kaldt om kvelden og morgenen.

I morgen tidlig reiser vi til Jaipur - hvor hele den gamle bydelen er malt rosa(!)

PS! til Ola: maten har hittil vært veldig god, vi skjønner ikke hva du har spist når du var her...

Send gjerne e-post med nyheter hjemmefra

torunn & morten

Delhi

 Nå har vi, etter mye om og men, kommet oss til Delhi. Reisen ble litt mer stress enn vi hadde regnet med, men sånt må man jo regne med (!)...

For det første fikk vi beskjed på Gardermoen at vi kanskje ikke kom inn i India fordi vi ikke hadde klar en flybillett ut av India. Dette viste seg å være tull, men det gjorde de 11 timene på Moska flyplass ganske mye mer spennende. (Heia Aeroflot, forresten - flyet var selvfølgelig 5 timer forsinket).

Men, men, etter hvert kom vi frem og ble møtt av, noe som føltes som, 2000000 entusiastiske indere som alle ville selge oss noe, eller kjøre oss til et hotel der de selv får fet kommisjon. (Ja, ja, fet og fet...) Vi fant oss en "pre-paid-taxi-booth" som er opprettet av myndighetene for at folk ikke skal bli svindlet, men den utrolig hyggelige taxisjåføren prøvde naturligvis å lure oss til et annet hotel en der vi skulle bo likevel. Men vi fant frem den strenge stemmen og stod på vårt, så havnet vi riktig til slutt likevel.

India er virkelig en annen verden - luktene, lydene og hele atmosfæren er ganske anderledes enn noe vi har opplevd før... Og noe av det tøffeste er at alle - og da mener jeg alle - tester ut hornet på bilen/autorickshawen/mopeden for hver 100.meter, så trafikken her er en eneste stor fest.

Det eneste virkelig kjipe vi har opplevd er tiggerne. Man bør ikke gi penger til barn som tigger, for de pengene går bare til noen som står bak likevel, og det er bare med på å opprettholde denne typen barnearbeid. Men man føler seg ganske gjennomført råtten når det står en liten jente utenfor taxien og ser utmagret og jævlig ut og ber om penger til mat. Den følelsen satt i en stund...
 

Hotellet vårt er forøvrig et kapittel for seg selv...nei...det lar seg ikke beskrive. Må nesten oppleves.

Nå er vi slitne, så det blir mer en annen gang (sikkert ikke lenge til - Internettcafeer var mye mer vanlig her enn vi hadde trodd)

Over og ut fra India

-torunn & morten-